Slapende vrouw op zetel

Maag-darmklachten

In België lijdt bijna 40 procent van de volwassen bevolking aan chronische maag-darmklachten

5 procent van de volwassen Belgische bevolking heeft last van chronische maagklachten (functionele dyspepsie (FD)) en iets meer dan 3 procent van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS-IBS). Chronische maagdarmklachten komen beduidend meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Ze zorgen voor een sterke vermindering van de levenskwaliteit en een verhoging van het aantal consultaties bij de dokter.

Een opgeblazen gevoel en winderigheid, met spasmen of buikpijn

Spijsverteringsklachten komen in verschillende gedaanten voor. De symptomen die het vaakst voorkomen zijn een opgeblazen gevoel, winderigheid, spasmen en buikpijn. Daarnaast kunnen zich ook een verminderde eetlust, het gevoel snel voldaan te zijn, oprispingen, een drukkend gevoel, onregelmatige stoelgang, pijn in de boven- of onderbuik of een pijnlijk gevoel bij een lege maag voordoen.

Wanneer de pijn lang aanhoudt, niet meer weggaat of steeds terugkomt, is het nodig een arts te raadplegen. Je arts zal je grondig onderzoeken om een lichamelijke oorzaak uit te sluiten.

Goed om weten: pijn in de bovenbuik is niet altijd afkomstig van de maag.
Door zijn anatomische ligging is deze pijn vaak afkomstig van de dikke darm.

Oorzaken & triggers van maag-darmklachten

Maag-darmklachten oorzaken

Klachten van het spijsverteringsstelsel komen vaak voor, toch blijven tot op vandaag de oorzaken deels onopgehelderd.
Tal van factoren kunnen het spijsverteringsstelsel verstoren en een normale werking in de weg staan. Meestal gaat het om een combinatie van verschillende factoren die de symptomen uitlokken. Het gaat dan o.a. om stress, een onevenwichtig voedingspatroon of de aanleg voor een gevoelig spijsverteringsstelsel.

Ook een reeds lang vergeten ontsteking van de darmen kan deze klachten veroorzaken. Onderzoekers vermoeden dat schadelijke bacteriën het zenuwstelsel van de darmen aanvallen en op die manier de regulatie van de darmen verstoren. Daardoor reageren de darmen overgevoelig op normale stimuli, wat symptomen kan veroorzaken.

Bijgevolg raakt de controle over de darmbewegingen ontregeld. Bij mensen met klachten aan het maag-darmstelsel, gaat de maagbrij te snel of te traag door het maag-darmkanaal.

Voeding

Een ongezond voedingspatroon of onvoldoende opname van voedingsvezels, kunnen het spijsverteringsstelsel verstoren, met name bij gevoelige personen. “Prikkelende” voeding, zoals bijvoorbeeld gekruide gerechten of gerechten die veel vet bevatten, voeding die krampen veroorzaakt of moeilijk te verteren is, gerechten en dranken met een hoog zuurgehalte, alcohol, fastfood of vezelarme voeding, kunnen klachten veroorzaken die steeds opnieuw terugkomen. In dat geval, heb je voornamelijk last van een opgeblazen gevoel en een ‘vol’ gevoel, vaak samen met krampen ter hoogte van maag en darmen.

Stress

Stress kan een bepalende rol spelen wat de intensiteit van de symptomen betreft. Wanneer men grote zorgen heeft, kan dit de darmwerking versnellen of vertragen en tot klachten leiden. Anderzijds kunnen de klachten ook zorgen voor stress. Eens de mentale weerstand is aangetast, versterken de symptomen zich en ontstaat er een vicieuze cirkel. Stress kan het spijsverteringsstelsel beïnvloeden en een scala aan uiteenlopende symptomen veroorzaken, zoals verminderde eetlust, misselijkheid en diarree.

Eetgewoonten

Stress en tijdnood kunnen leiden tot slechte eetgewoonten. Te snel eten, maar ook op onregelmatige tijdstippen eten en te veel eten, kunnen een negatieve impact hebben op de vertering en het welzijn van de darmen.

Behandelingsopties

De combinatie van verschillende behandelingsopties verzekert de beste resultaten. De behandeling van maag-darmklachten rust op drie pijlers: gedragsverandering, psychotherapeutische begeleiding en medicamenteuze behandeling, die alle tot doel hebben om het evenwicht van het verteringsproces te herstellen.

Behandelingsopties

Functionele dyspepsie of prikkelbaredarmsyndroom?

Darmstelsel

Functionele dyspepsie en prikkelbaredarmsyndroom zijn twee veelvoorkomende functionele maag-darmstoornissen. Functionele maag-darmstoornissen worden gekenmerkt door verschillende chronische (langer dan 3 maanden) of terugkerende symptomen zoals buikpijn of krampen, een opgeblazen gevoel, een drukkend gevoel of een gevoel van verzadiging, zonder dat een organische oorzaak geïdentificeerd kan worden. Dit goedaardig klinisch beeld heeft verschillende oorzaken.

Beide aandoeningen hebben een uiteenlopend symptoomprofiel, maar ze hebben ook overlappende symptomen.

Buikpijn, krampen of spasmen, een opgeblazen gevoel en winderigheid kunnen zowel voorkomen bij functionele dyspepsie (FD) als bij prikkelbaredarmsyndroom (PDS - IBS ).

Maag-darmklachten Symptomen