Functionele Dyspepsie

Wat is functionele dyspepsie?

Eén op de vier Belgen heeft wel eens maaglast. Vaak is de oorzaak brandend maagzuur of een maagzweer. Maar ondanks het feit dat deze en andere aandoeningen door middel van uitsluitingsdiagnostiek uitgesloten werden, blijven mensen soms toch last hebben van deze klachten. Deze maagklachten zonder aanwijsbare oorzaak, die langer dan zes maanden aanhouden, noemen we functionele maagklachten, alias functionele dyspepsie of aspecifieke maagklachten. Deze klachten zijn niet levensbedreigend maar kunnen voor patiënten heel vervelend en zelfs pijnlijk zijn. Bovendien kunnen een negatieve impact hebben op leven van elke dag.

Functionele dyspepsie en het prikkelbare darmsyndroom komen vaak samen voor.

Wat zijn de klachten van functionele dyspepsie?

De meest kenmerkende klachten zijn:

  • een opgeblazen gevoel
  • pijn boven in de buik
  • misselijkheid
  • snel een vol gevoel hebben
  • opboeren en oprispingen
  • braken

Bijkomend kan je ook last hebben van brandend maagzuur bij een luie maag. Door het feit dat de inhoud van de maag terugstroomt naar de slokdarm, kan je ook een branderig gevoel of pijn ervaren achter het borstbeen.

Wat zijn de oorzaken van functionele dyspepsie?

Bij functionele dyspepsie is de oorzaak niet bekend. Dat geldt voor de helft van de gevallen van indigestie. Mogelijkerwijs spelen maagovergevoeligheid en een luie maag met vertraagde maagontlediging hierin een rol.

Overgevoelige maag

Mensen met een overgevoelige maag zijn overgevoelig voor prikkels uit het spijsverteringskanaal. Iemand met functionele dyspepsie voelt hier pijn terwijl een andere persoon niets voelt. De oorzaak hiervan is onbekend. Aan de anatomie van de maag en de slokdarm is geen afwijking te zien. Hoogstwaarschijnlijk is de oorzaak bij veel mensen een combinatie van meerdere factoren. Denk hierbij aan een doorgemaakte infectie, een verstoorde maagbeweging, het voedingspatroon of emotionele factoren.

Luie maag

We spreken over een luie maag wanneer de beweging van de maag verstoord is. Bij een vertraagde maagontlediging zijn de samentrekkingen van de maagspier onregelmatig en niet frequent genoeg. Hierdoor verloopt de vertering van voedsel langzamer. Het wordt niet goed fijngemalen en blijft langer dan gemiddeld in de maag. In plaats van drie uur blijft de voeding soms wel vijf uur of langer in de maag. Vaak wordt er geen oorzaak gevonden. Wel is geweten dat stress en spanningen een invloed kunnen hebben op de klachten alsook dat suikerziekte een luie maag kan veroorzaken.

Hoe functionele dyspepsie behandelen of verlichten?

Zoals hierboven gemeld is de oorzaak bij functionele dyspepsie niet bekend. Dat geldt voor de helft van de gevallen van indigestie waarbij mogelijkerwijs maagovergevoeligheid en een vertraagde maaglediging een rol kunnen spelen. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Zonder specifieke oorzaak, zal de behandeling zich richten op symptoomverlichting.

Er bestaan zeer uiteenlopende geneesmiddelen om spijsverteringsklachten te behandelen. Carmenthin® is een geneesmiddel verkrijgbaar zonder voorschrift, enkel in de apotheek. Het bevat een combinatie van twee actieve bestanddelen die symptomen van gastro-intestinale klachten zoals een opgeblazen gevoel, milde spasmen, winderigheid en buikpijn kunnen verlichten.