Behandelingsopties

1. Gedragsverandering

Stress vermijden en een gezond voedingspatroon aanhouden kunnen klachten van het spijsverteringsstelsel behoorlijk verminderen of zelfs voorkomen. Ook voldoende bewegen is belangrijk. Sporten en bewegen bevorderen het inwendig evenwicht.

2. Psychotherapeutische begeleiding

Cognitieve gedragstherapie kan middelen aanreiken om beter om te gaan met triggers, zoals stress, uitputting of angst. Relaxatietechnieken en strategieën om conflicten op te lossen kunnen ertoe bijdragen om factoren van psychologische stress te verminderen en om het welzijn te herstellen. Ook traumabehandeling kan een uitweg bieden.

Lichaam behandelingsopties

Men raadt Cognitieve gedragstherapie aan wanneer duidelijk blijkt dat fysieke klachten aanhouden omwille van emoties of gedrag. Iemand kan bijvoorbeeld als gevolg van zijn klachten het vertrouwen verliezen in zijn lichaam en de hele dag in bed blijven liggen om te rusten, met als gevolg dat angst en onzekerheid toenemen om nog buiten te komen.

Uiteindelijk zal de lichamelijke conditie hierdoor achteruitgaan en wordt eigenlijk het herstel van de klachten belemmerd. De behandeling zal zich in dat geval richten op de angsten en onzekerheden en zal helpen om het vertrouwen in het lichaam terug te winnen en zo de conditie te herstellen.

Daarnaast is het best mogelijk dat je ongemakken je irriteren en frustreren waardoor je je er tegen verzet en je klachten negeert. Dit is geen goed idee want hierdoor overbelast je je lichaam waardoor het nog moeilijker wordt om te herstellen van je klachten. De gedragstherapeut kan je aanleren om hiermee om te gaan om tijdig je activiteiten een halt toe te roepen waardoor herstel mogelijk wordt.

Ontspanningsoefeningen kunnen een meerwaarde bieden op het moment dat klachten samengaan met spierspanning. Deze spierspanning ontstaat automatisch als reactie van het lichaam op pijn en klachten (ook van het maagdarmstelsel). Hoe langer de spieren gespannen staan, hoe erger de klachten worden. Door ontspanningsoefeningen toe te passen, kan je leren om spierspanningen te herkennen wanneer ze de kop opsteken en vooral hoe je ze los kan laten. Dat zal het herstelproces bevorderen.

Traumabehandeling kan een antwoord bieden bij lichamelijke klachten die te maken hebben met onverwerkte traumatische gebeurtenissen uit het verleden. De gebeurtenis zelf kan de trigger zijn die je klachten heeft veroorzaakt zoals bijvoorbeeld een operatie of een ongeval. Die emotionele of mentale wonden verhinderen het herstel. De therapeut kan in dat geval bijvoorbeeld een behandeling zoals EMDR voorstellen (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Deze behandeling kan helpen om een traumatische gebeurtenis redelijk snel te verwerken. Op die manier worden de omstandigheden om te herstellen van je klachten verbeterd.

3. Medicamenteuze behandeling

Er bestaan zeer uiteenlopende geneesmiddelen om spijsverteringsklachten te behandelen. Carmenthin® is een geneesmiddel verkrijgbaar zonder voorschrift, enkel in de apotheek. Het bevat een combinatie van twee actieve bestanddelen die symptomen van gastro-intestinale klachten zoals een opgeblazen gevoel, milde spasmen, winderigheid en buikpijn kunnen verlichten.