Header V3

Wat is Carmenthin®?

Carmenthin tablet

Carmenthin® is een voorschriftvrij geneesmiddel op basis van pepermuntolie en karwijolie voor de behandeling van gastro-intestinale klachten, in het bijzonder milde spasmen, flatulentie, een opgeblazen gevoel en buikpijn.

Carmenthin® bevat een unieke combinatie van werkzame stoffen. Eén capsule Carmenthin® bevat 90 mg pepermuntolie en 50 mg karwijolie.

De combinatie van deze oliën is in België enkel en alleen terug te vinden in het geneesmiddel Carmenthin®. Het is exclusief verkrijgbaar in de apotheek.

Darm met capsule

De maagsapresistente omhulling vertraagt de afgifte van pepermuntolie en karwijolie totdat de capsule de distale dunne darm bereikt, waar deze oliën een lokaal relaxerend effect hebben. De omhulling voorkomt aldus dat de pepermuntolie vroegtijdig vrijkomt, wat tot lokale irritatie van de mond en slokdarm zou kunnen leiden.

De capsules moeten in hun geheel worden ingenomen met voldoende vloeistof (bv. één glas water) ten minste 30 minuten vóór de maaltijd (bij voorkeur 's ochtends en 's middags), aangezien de maagsapresistente omhulling vroegtijdig kan oplossen wanneer tegelijkertijd gegeten wordt.

  Volgende farmacodynamische eigenschappen werden aangetoond in preklinisch onderzoek:
  Carmenthin®
  • heeft een relaxerend effect op de gladde spieren van de darm
  • reguleert de darmmotiliteit
  • heeft pijnstillende eigenschappen
  • vermindert overgevoeligheid voor viscerale pijn
  • vermindert gas- en schuimvorming
  • stimuleert de galuitscheiding
  Bij patiënten die lijden aan functionele dyspepsie tonen placebogecontroleerde studies met Carmenthin®:
  • een verbetering van de pijn, het ongemak, de spasmen en het opgeblazen gevoel in de bovenbuik
  • een verbetering in de evaluatie van de intensiteit van de maagpijn door de patiënt

  Pepermuntolie stilt krampen en verlicht pijn

  Pepermunt

  Pepermunt
  (botanische naam: Mentha x piperita L.)

  Pepermunt is bekend voor zijn antispasmodisch effect bij het prikkelbaredarmsyndroom. Het verlicht darmklachten. (Ref 1,2) De doeltreffendheid berust op de aromatische actieve stoffen die zich voornamelijk in de bladeren bevinden. Deze worden vaak gebruikt om er thee van te maken. Muntolie wordt verkregen door een zachte distillatie met waterdamp en wordt gebruikt in geneesmiddelen.

  Karwijolie helpt een opgeblazen gevoel te verminderen en remt de vorming van gas af

  Karwij

  Karwij
  (botanische naam: Carum carvi L.)

  In de geneeskunde maakt men gebruik van de vruchten van karwij en de essentiële oliën die eruit geëxtraheerd worden. Karwij wordt reeds lange tijd gebruikt ter verlichting van gastro-intestinale klachten zoals opgeblazen gevoel en flatulentie. Karwijolie helpt immers een opgeblazen gevoel te verminderen en remt de vorming van gas af. (Ref 2,3).

  Referenties:

  1. EMA/Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC), European Union herbal monograph on Mentha x piperita L., aetheroleum, – Revision 1 (EMA/HMPC/522410/2013), Januari 2020
  2. https://www.bcfi.be/nl/gows/3496?matches=pepermuntolie#men
  3. EMA/Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC), European Union herbal monograph on Carum carvi L., aetheroleum (EMA/HMPC/715094/2013), Juli 2015
  Jonge vrouw met hoofd op haar knieën en armen over buik

  Carmenthin® is een geneesmiddel aangewezen voor gebruik bij volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar die last hebben van maag-darmklachten zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel, milde krampen en buikpijn.

  Hoe neem je Carmenthin® in? 

  Tweemaal daags
  De aanbevolen dosering bedraagt 1 capsule tweemaal daags. 

  Met voldoende vloeistof
  Neem de capsules in met voldoende vloeistof (bijv. één glas water) ten minste 30 minuten vóór de maaltijd (bij voorkeur 's ochtends en 's middags). De capsules kunnen ook ingenomen worden zonder dat er een maaltijd op volgt. 

  In hun geheel
  De capsules moeten in hun geheel worden doorgeslikt: ze mogen vóór het doorslikken niet gekauwd, fijngemaakt of gebroken worden, zodat de werkzame stof niet te vroeg vrijkomt. Om dezelfde redenen moet Carmenthin® ten minste twee uur voor de inname van antacida of andere geneesmiddelen ter vermindering van maagzuur ingenomen worden.

  Totdat de symptomen verdwenen zijn
  Neem de capsules in totdat je symptomen verdwenen zijn. Dit is doorgaans binnen 2 tot 4 weken.
  Neem contact op met je arts indien de symptomen na 2 weken blijven aanhouden of verergeren.
  In perioden waarin de symptomen hardnekkerig zijn, mogen de capsules verder worden ingenomen gedurende maximaal 3 maanden per behandelingskuur.

  Waarom is Carmenthin® enkel beschikbaar in de apotheek? 

  Carmenthin® is een voorschriftvrij geneesmiddel dat enkel en alleen in de apotheek verkrijgbaar is. Geneesmiddelen mogen in België enkel in de apotheek verkocht worden.

  Bovendien is jouw apotheker de persoon bij uitstek om je correct advies te verschaffen over geneesmiddelen en andere gezondheidsproducten gezien zijn diepgaande wetenschappelijke kennis! Vraag dus gerust raad aan jouw apotheker.
   

  Verpakkingsgrootte

  Verpakking Carmenthin 42 tabletten

  Verpakkingsgrootte

  42 capsules

  Behandelingsduur

  3 weken

  Beschikbaarheid

  Exclusief verkrijgbaar in de apotheek
   

  Verpakking Carmenthin 84 tabletten

  Verpakkingsgrootte

  84 capsules

  Behandelingsduur

  6 weken

  Beschikbaarheid

  Exclusief verkrijgbaar in de apotheek

  Indicaties Carmenthin

  Indicatie: behandeling van maag-darmklachten, in het bijzonder milde spasmen, buikpijn, een opgeblazen gevoel en flatulentie

  Actieve ingrediënten: 1 capsule bevat 90 mg pepermuntolie en 50 mg karwijolie

  Eenvoudige inname: 1 capsule tweemaal daags 30 minuten voor de maaltijd

  Leeftijd: vanaf 12 jaar

  Verkrijgbaarheid: exclusief verkrijgbaar in de apotheek

  Bijsluiter: PDF