Man en vrouw die watermeloen eten

Hoe werkt de spijsvertering en waardoor wordt deze beïnvloed?

Onze spijsvertering begint bij de inname van voedsel. De volgende stap is de vertering van het voedsel en tenslotte de eliminatie van de verteerde voedselresten. Verschillende organen zijn bij dit proces betrokken, zoals de maag, de dunne darm en de dikke darm. Op deze pagina kan u lezen hoe het proces van de spijsvertering werkt, welke rol ons microbioom in dit proces speelt en hoe verschillende factoren zoals leeftijd, stress en reizen onze spijsvertering kunnen beïnvloeden.

Oudere man laat vrouw van eten proeven tijdens het koken

Onze spijsvertering is een complex systeem. De taak van het spijsverteringsstelsel is om het lichaam te voorzien van voedingsstoffen en vocht. Lees hier hoe het werkt.

Meer over onze spijsvertering

Vrouw kijkt voor zich uit

Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam. Ook onze spijsvertering kan door een toenemende leeftijd problemen vertonen.

Meer over spijsvertering op oudere leeftijd

6 mensen zitten aan tafel te eten

Lees hier hoe bepaalde voeding en stress onze spijsvertering kunnen verstoren en hoe we deze weer in balans kunnen brengen.

Meer over eten en stress

Man kijkt door microscoop

Ons microbioom - de bacteriebevolking in onze darmen –vervult meerdere functies en speelt een belangrijke rol bij onze spijsvertering. Ontdek hier welke.

Meer over ons microbioom

Oudere vrouw met zonnebril met armen in de lucht

Geen andere onderwerpen worden vaker besproken dan het weer en de spijsvertering. Wat de spijsvertering betreft, circuleren er echter heel wat halve waarheden en foutieve uitspraken. Maar weke uitspraken zijn waar en welke onwaar?

Meer over spijsverteringsmythen

Vrouw wijst iets aan voor haar man

Op vakantie is alles anders dan thuis: het eten, het dagritme, het klimaat… geen wonder dat onze spijsvertering hierdoor beïnvloed wordt.

Meer over reizen en spijsvertering