Man kijkt door microscoop

De meeste cellen in ons lichaam zijn geen menselijke cellen

Ons microbioom bestaat uit 100.000 miljarden bacteriën, wat betekent dat er in ons lichaam 100 keer meer bacteriën dan lichaamscellen zijn. Ons microbioom maakt 1 tot 2 kg van ons lichaamsgewicht uit. De overgrote meerderheid van deze bacteriën bevinden zich in het maag-darmstelsel. Zonder deze micro-organismen zou de mens niet levensvatbaar zijn.

Hoe ontwikkelt ons eigen ecosysteem zich?

Ieder van ons heeft zijn eigen, uniek ecosysteem. De microkosmos in onze darmen ontwikkelt zich in de eerste dagen na de geboorte. Het geboorteproces, waarbij de pasgeborene in contact komt met het vaginale slijmvlies van de moeder en hier de eerste bacteriën opneemt, is hierbij bepalend. Om die reden verschilt het microbioom van baby’s die ter wereld komen via een natuurlijke bevalling van dat van kinderen die het daglicht zien via een keizersnede. Op latere leeftijd bepalen ook andere omgevingsfactoren de samenstelling van ons microbioom. Van alle factoren die het darmmicrobioom kunnen beïnvloeden, is voeding de belangrijkste. Onze levensstijl en voeding spelen daarom een cruciale rol bij de ontwikkeling en verandering van het microbioom in de loop van ons leven.

Functionele gastro-intestinale stoornissen - oorzaken nog onbekend

Ondanks al het onderzoek dat reeds gevoerd werd, zijn de exacte oorzaken van functionele gastro-intestinale stoornissen helaas nog niet bekend. Het microbioom speelt hier mogelijk een rol, maar ook gastro-intestinale infecties uit het verleden, overgevoeligheid van de darmzenuwen of permanente stress kunnen aan de basis liggen. Waarschijnlijk spelen zelfs alle factoren samen een rol. Daarom ligt de focus op het behandelen van de symptomen van een opgeblazen gevoel, krampen, diarree of obstipatie.

Ontdek hier wat je kan doen om deze klachten te vermijden.